úterý 22. června 2010

Fallout 3 - Mothership Zeta DLC

Před nedávnem,ještě než vyšla Beta Medal of Honor, jsem měl tu čest si zahrát již pátý stahovatelný balíček pro Fallout 3 od tvůrců z týmu Bethesdy. Tímto balíčkem (bohužel již posledním) nám tvůrci dokázali, jako moc lásky dokáží dát do své hry, které tak znatelně prodlužují hratelnost.



Né z tohoto světa...
Až do příchodu ke ztroskotané mimozemské lodi, kde se nachází účiná mimozemská zbraň - Kapitán Sidearm, nebo také Alien Blaster, jsem si myslel, že se vše bude opakovat jako v předešlých stahovatelných balíčcích. Nazačátku je to hláška z Pip-boye o nalezení nové frekvence a poté přidání nového úkolu a značky na mapě. Ale vše bylo o dost děsivější, než-li třeba obyčejná projížďka loďkou do Point Lookout.

Únos hned na začátku...
Co to je! Zařval jsem z plných plic, když na mého avatara začala působit nějaká cizí síla, která ho vynášela vzhůru do vesmíru... A kdo jsou ti podivně vypadající humanoidi... Po dobu vaší procházky po striktně lineární kosmické lodi se vám bude postupně rozkrývat příběh. Ovšem nic velkého nečekejte, je to povětšinu času pouze prachsprostá střílečka. Mimozemšťané, ze kterých jsem měl zprvu obavy, se ukázali ve světle idiotů. Sice mají dobré zbraně, ale po zabití pár těchle stvůr si je jednoduše vezmete a začnete jim ordinovat jejich medicínu. Existuje ještě silnější druh těchto alienů, ale jeho jedinná výhoda spočívá ve výdrži, neboť má jakési ochranné oblečení, jako Juggernaut z Modern Warfare 2.

Procházka vesmírem bez skafandru.
Hra ovšem i přes svoje velké nedostatky nabízí i několik zajímavých momentů, jako je právě již zmiňovaná procházka "in space" či pohled na Zemi, která je málem zničena paprskem smrti. A zde je ústřední zápletka. Zlí mimozešťané jsou ještě zlejší, neboť jim chodíte po lodi a masakrujete jejich dělníky a nohsledy. Váš úkol je vyřadit generátory a zničit druhou část lodi, do které se evakuují poslední hrstky mimozešťanů a která se odpojí a pokusí se vás zničit. Zde bych chtěl podotknout jednoduchost ovládání paprsku smrti. Namíříte paprsek pomocí jednoho ze tří knoflíků a potvrdíte stisknutím dalšího tlačítka. Ozve se veliká rána a vše znovu zopakujete tolikrát abyste zničili loď a zachránili tak sebe i planetu před zničením.



Konečný verdikt:
Jedná se podle mne o nejslabší datadisk z celé série, ale přesto mě bavil ze všech nejlépe. Když jsem měl tu čest si zahrát Fallout 3, tehdy ještě bez jakéhokoliv datadisku, bylo moje přání, abych se ve hře setkal s mimozemšťany. Myslím si, že Bethesda softworks ví co dělá a zatím ji za její práci musím velice vynachválit. Srdce rvoucí závěr i přes častou lineárnost a jednoduchost (všude se povalují monočlánky a zbraně) má určité kouzlo. V žádném z předchozích datadisků jste se nemohli podívat do Vesmíru a zachránit již tak zničenou Zemi. Z pohledu mých očí si zaslouží 7/10.