sobota 18. září 2010

Recenze Mafie 2

Plno mých známých si Mafii 2 pochvaluje, jakýpak že to není herní klenot, ale znám lidi, kteří berou slovo Mafia 2 jako nadávku nejsprostšího kalibru. Jakápak ta hra ale je doopravdy? Někde na půli cesty? Ona celá hra, ať už jde o dabing, příběh, grafiku stojí někde mezi začátkem a finální hrou.

Dabing je kapitola sama pro sebe. Zezačátku, při úvodních kapitolách mne to docela bavilo, Joe ze sebe valil jednu hlášku za druhou typu : "Tebe bych nechtěl nasrat", "Tohle ses naučil v armádě?" a podobné. Později v průběhu hry už sem měl občas chuť Joa zastřelit, neboť ony hlášky, stále se opakující dokola lezou opravdu krkem.
Celkový dabing všech postav se mi zdál odfláknutý, dabéři se do postav nedokázali vžít a takhle to dopadlo. Lepší dabing má snad i El Matador.

Grafika je narozdíl od první Mafie, kdy to byla hratelnost to hlavní lákadlo. Kdo by se nechtěl projet po téměř reálně ztvárněných ulicích malebného, leč zločiněm zkaženého města. Modely aut, postavy, domy, ulice, stromy, není tomu co vytknout.. Nejvíce mne ale zarazila nádherná atmosféra zimního Empire Bay. Dokonce sem dostal občas i nějaký ten smyk, neboť vývojáři nezapoměli ani na jízdní model po zasněžené cestě.

Artifical inteligence neboli umělá inteligence by měla v této hře hrát velikou roli, leč právě naopak. Policie vás pronásleduje za vysokou rychlost, ale když projedete na červenou, ani pes po vás neštěkne. Systém krytí u policie nefunguje takřka vůbec. Jsou slepí, hluší a pokud vás najdou, není problém je rychle oddělat ránou do hlavy. Ach kde jsou ty časy staré Mafie, kdy policie vzbuzovala velký respekt. Joe, ani nikdo z vaší party nemůže zemřít, neboť jsou obdařeni nesmrtelností.. Mnohdy mne tak pobavily pasáže, kdy Joe stojí a dostává do hlavy jednu ránu za druhou a ještě mi přitom brblá své trapné hlášky.

Hratelnost těžce utrpěla. Nyní hru mohou sice dohrát do konce i majitelé konzolí a malé obézní děti, ale opravdoví hardcore počítačoví hráči dostanou těžkou neurózu. Ať už jde o bitky a že jich bylo vcelku požehnaně, nebo o přestřelky, vše za vás obstará automatický uzdravovací systém. sice vám zdraví nikdy nedoplní do původní hodnoty, ale když se budete dobře krýt, dokáže absorbovat až 20x více zásahů. Máme to my hráči zapotřebí? Když sem se měl s někým bít, nebyl problém při tom jíst čipsy a hrát jenom mezerníkem, neboť po jeho stisknutí uhýbá Vito přede všemi útoky jako Jackie Chan. Co to jako má být? Když vás honí policie, není nic jednoduššího než zajít do obchodu a změnit tam oděv, čimž vás poldové přestanou hledat a v klidu si odkráčí na svou stanici. Třešničkou na dortu arkádovosti celé hry je možnost poslouchat policejní radio a vidět na mapě každého policistu i vozidlo."Buďte extrémně opatrrní, je povoleno používat automatické zbraně" Sakra jak může hledaný člověk co ujíždí v osobním autě nebo se schovává v obchodě poslouchat policejní frekvenci? Autoři se zkrátka snažili hru přizpůsobit většině "hráčů" a na příznivce prvního dílu se pozapomělo.

Příběh není také nijak strhující. Namyšlený Vito se snaží získat co nejvíce peněz bez práce aby si mohl splnit americký sen. Jeho parťákem se stane Joe a spolu zažijí všelijaká dobrodružství. Jednoho dne ale všechno skončí a začne válka mezi mafiánskými rodinami. Vito bude označen za donašeče a za jeho hlavu bude vypsána tučná odměna (obrazně řečeno). Pomoci mu má jistý stařík, jenž může vděčit Vitovi za záchranu. Příběh je ale jako další části hry tak v půli cesty. Občas mne až podivila stupidita některých postav a mezery v příběhu. Ale což, lidé jsou čím dál tím víc hloupější, takže si toho ani nevšimnou...

Hra vyžaduje připojení k internetu neboť využívá služeb Steamworks. Tohle je podle mne velké plus. Né však kvůli snížení pirátství, neboť obejít Steam je dnes již rutinní záležitost každého zkušenějšího hackera. Velké plus vidím v možnosti statistik, achievementů a plné podpory. Cena hry se pohybuje kolem tisícovky, herní doba je zhruba přes 12 hodin a jedinná možnost jak se vrátit do Empire Bay je načíst save nebo začít novou hru, teda pokud nebudete tak blázniví a nekoupíte si některý DLC, který měl být ovšem již součástí plné hry. Za bezmála tisícovku tak dostanete možnost zahrát si kostru hry a pokud budete chtít více, nezbude vám než do hry investovat další nemalý peníz.

Shrnutí: Mafia 2 nemá kromě názvu s prvním dílem nic společného. Po 8 letech vývoje bych čekal o dost lepší hru a ty nedostatky, které hra má jsou až do nebe volající. Je milé, že si vývojáři pohráli s detaily jako otevírání oken, splachování záchodu, zhasínání světel, hledání časopisů playboy a tuningu aut. Kdo si chce koupit pořádnou hru, měl by se pophlédnout po první Mafii, která sice graficky nenadchne, ale příběhem a hratelností Mafií 2 nepřekonána. Pokud někomu nechcete zkazit vánoce či narozeniny, nekupujte mu tuto hru. Ještě byste dostali vynadáno, ba možná by ta hra letěla ještě zabalená do popelnice :)

Hře dávám 60 %

Grafika - 20%
Hratelnost - 10%
Příběh - 20%
Technická podpora - 10%

Negatíva hry:

arkádovost
bugy
umělá inteligence
příběh
cena
dokupování hry (rozuměj DLC)