neděle 20. června 2010

Simpsonovi již 20. let s námi

Kdo z vás by neznal tuhle žlutou rodinku, která poprvé spatřila světlo světa 19. dubna 1987, kdy se na televizních obrazovkách objevil první krátký skeč "Good night" v pořadu Tracey Ullmanové. Tento skeč s pár dalšími odstratoval Simpsonmánii a studio FOX podepsalo s tvůrci smlouvu na tři sezóny. Seriál se oficiálně začal vysílat 17. prosince 1989. První epizoda nese nostalgický název "Vánoce u Simpsonových", kde Homer nedostane vánoční prémie a Marge bude muset dát všechny své roční úspory, které schovávala ve svých modrých vlasech na odstranění Bartova tetování pomocí laseru.Od tohoto dílu tak k simpsonovým přibyde nová postava. Pes jménem Spasitel byl odhozen pánem, jelikož nedokázal vyhrát závod. Homer, jenž si vsadil na jeho výhru prohrál, ale domů si všichni vedou ten nejlepší dárek, neschopného psa, jehož osud se nám bude podobu celého seriálu postupně rozkrývat. Po odvysílání posledního dílu třetí sezóny chtěli všichni pokračování... Matt Groening osobně prohlásil, že 15. sezóna bude poslední, ovšem naštěstí své slovo nedodržel a my se již můžeme těšit na 21. serii s českým dabingem, která se co nevidět začne vysílat na Prima COOL.



V čem ale tkví kouzlo této rodinky? Proč si ji všichni tak oblíbili? Odpovědi jsou nasnadě.Sáhněte si do svědomí a přiznejte si, že jste se často chovali jako někdo z hlavních postav tohoto fascinujícího seriálu. Ano, kdekdo se chová jako Homer (Chernobyl) :), a kolikpak je tu Bártů, no ano... A co třeba taková Marge? no neříkejte mi, že se v těch postavách nepoznáváte. Tedy aspoň vzdáleně. Simpsonovi řeší od nejjednodušších rodinných situací až po hrůzostrašné příběhy ve speciálních čarodějnických dílech, které se většinou premiérově vysílají na Halloween... O naší žluté rodince také panuje spousta mýtů, ať již pravdivých či nikoliv. My se podíváme na zoubek těm nejznámějším otázkám.




Proč jsou Simpsonovi žlutí?

Žlutá barva, jak sám řekl Matt Groening, dobře kontrastuje s okolím než obyčejná "pleťová" barva.

Jak dlouho se vysílají Simpsonovi?
V roce 1987 se poprvé odvysílal dvouminutový skeč a v roce 1989 se poprvé odvysílala dvacetiminutová epizoda, seriál se dnes, po 21 sériích stává nejdelším animovaných seriálem všech dob.

Jak se Simpsonovi jmenují celými jmény?
Homer - Homer Jay Simpson
Marge - Margorie Simpsonová
Bárt - Bartholoměj Jo-Jo Simpson
Líza - Líza Marie Simpsonová
Maggie - Maggie Simpsonová

Komu se v hlavě zrodil nápad vytvořit rodinku Simpsonů?
Tvůrcem se stal Matt Groening.


Promluvila někdy Maggie?

Ano, v seriálu řekla své první slovo "Tatík" a ve filmu "Bude dvojka?"


Jak vznikly jména rodiny Simpsonových?

matt Groening zvolil jména ze své rodiny, jeho matka se jmenovala Marge, Homer byl jeho otec a syn, Líza a Maggie pak sestry. Jedinné jméno Bart vzniklo vlastně skomoleninou slova "BRAT" , což česky znamená spratek.

Proč už v Simpsonech nevystupuje Troy McClure?
Tato oblíbená postava, kterou si určitě všichni pamatujete podle jeho typické hlášky: "Možná si mě pamatujete z filmů jako..."
byl odebrán ze seriálu poté, co dabéra chladnokrevně zabila manželka. Naneštěstí daboval i právníka Lionela Hutze, který se také už v seriálu nikdy neukázal.



A jaké, že jsou vlastně ty postavy, ve kterých máme vidět podobu nám blízkou?

Homer:
Jeho věk se pohybuje mezi 36 až 39 lety. Jeho žena se jmenuje Marge, má také tři děti, Barta, Lisu a Maggie, na kterou ovšem zapomíná a tak si často myslí, že má děti dvě. Je zaměstnán jako bezpečnostní technik v jaderné elektrárně a jeho nedbalost způsobila již mnoho incidentů. Homerovo IQ dosahuje 55 a to hned z mnoha důvodů - zaseknutá pastelka v mozku, neustálé pády na hlavu, kariéra "boxera" a mnoho dalších neštěstí. Rodiče Homera se jmenují Abe a Mona. Nejzábavnější na něm je jeho obvyklá hláška "D´oh!", když se mu něco nepovede.

Marge:
Přibližný věk Marge je 34-39 let. Je milující a trpělivou manželkou Homera Simpsona a matkou Barta, Lisy a Maggie Simpsonových.Nejvíce k povšimnutí je Margin modrý, půl metru dlouhý drdol. Má dvě sestry, Petty a Selmu, ovšem ty k smrti nesnášejí jejího manžela.

Bart:
Bart je synem Marge a Homera Simpsonových. Ve škole samé problémy, skoro propadá, ale život stále bere s humorem. Málokterý občan ze Springfieldu s ním ještě neměl tu čest. Bártův vzor vždy býval Andy Hamilton, potížista, který kdysi na tři dny zavřel ředitele Skinera do bazénu plného červů.Bart Simpson používá pro své vylomeniny krycí jméno "El-Barto!", které se ještě něpodařilo nikomu rozluštit. Bart na své ceste seriálem potkal již mnoho holek a s některými si dokonce něco i začal. Ovšem své vztahy většinou budoval na lžích a s nesprávnou stranou něžného pohlaví.

Líza:
Šprt! Tak po ní pokřikuje většina žáků místní základní školy, kam denně dojíždí se svým bratrem autobusem, řízeným místním feťákem Ottem. Líze je 8 let, do jejich hlavních zájmů patří hraní na saxofon, učení, všemožná zvířena a čtení knih.
Již mnohokrát bojovala proti větrným mlýnům.. Někdy uspěje, ale pouze tím většinou problém zhorší.

Maggie:
Roztomilé malé mimonko. Tak lze trefně charakterizovat nejmladšího člena rodiny Simpsonových. Ale pozor! Nenechte se oklamat jejím neviným kukučem :) Má totiž na svědomí postřelení pana Burnse, místního držgrešli a vyvržence pekel, který vlastní atomovou elektrárnu podobnou Černobylu. Také pomohla Homerovi postřílet zločinecký geng, který ho chtěl zabít. Maggie si potrpí na svůj červený dudlík a když ho nemá, demoluje vše co jí příjde pod její nevinné ruce.

Abe:
Vzrůstem menší,ovšem né plešatější než-li jeho syn, Homer Simpson. Výchovu Homera vždy zanedbával a většinou na vánoce nedostal nic. To děda Abe vždy konstatoval, že je Santa prevít. bojoval v druhé světové válce a byl členem tajného spolku. Své poslední chvíle tráví ze stejně senilními přáteli v místním domově důchodců. Rád vypráví "nekonečné" příběhy, ovšem tak bizardní, že mu to nikdo nevěří a rodina se mnohdy diví, když jsou některé dědové průpovídky pravdivé.

Samozřejmně, že ve městě je mnohem více zajímavých postav, ale bohužel už na ně v tomto článku nezbývá místo... Proto se nebráním, při kladných ohlasech, napsat pokračování.

Žádné komentáře: