sobota 3. července 2010

Rady a tipy na dovolenou

Léto - nejlepší čas pro dovolenou. Ať už se ale letos vypravíte kamkoliv, měli byste dodržovat určitá pravidla ať se z té dovolené ve zdraví vrátíte. Tady jsou nejzákladnější rady, které nejvíce pomáhají.

Okázalost
zajisté máte rádi šperky, ale na dovolenou se prostě nehodí. Jste tak výstavní skříní pro všelijaké zloděje a vrahy, kteří nebudou váhat, aby se vašich šmuků zmocnili.

Bezpečnost
Myslete na svou bezpečnost! Dávejte si dobrý pozor na sebe i své cenosti, pokud vcházíte do průvodu nebo procházíte rušnou ulicí. Raději se držte průvodce nebo ostatních známých, pokud tedy nejste sami.

Měna
Pozor si také dávejte na peníze. Pečlivě si vše před dokončením transakce spočítejte. Nedbejte na příjemné vzezření místních prodavaček nebo na chlácholivé řeči (kterým nerozumíte) obchodníků, jsou to povětšinou šejdíři, kteří se vás budou snažit oškubat na kost.

Peníze nebo život!
Své "keše" nenechávejte jen tak ledabyle v náprsní tašce nebo ledvince. Pro zloděje je to přímo výzva a vy jako byste měli na hlavě napsáno "vykraď mne". Já jsem při dovolených schovával peníze do bot nebo pod čepici. Přecijenom je to nezvyklé, takže to zloděje nenapadne.

Dámy pozor!
Dávejte si dobrý pozor na kabelky. i když jsou uzpůsobeny pro nošení na rameně, dávejte si je raději napříč těla. Zloděj tak nemá šanci vám ji vzít. Na nádraží nebo na letišti si zavazadla pečlivě poznamenejte ,a pokud je zde možnost, připevněte.

Jazyk
Pokud umíte dobře místní jazyk, snadno si zjednáte respekt u zlodějů a obchodníků. Také vám to pomůže na úřadech nebo policii. Na nějakého joudu ze slovníkem v ruce není nikdo zvědavý. Kdo je chytrý, přečte si něco o místních tradicích aby třeba nespáchal trestný čin, či neurazil lid.

Nechej tu sušenku!
Nikdy si neberte jídlo od neznámých lidí, převážně to jsou sušenky obsahující drogy či jinou omamnou látku.

Zapište se na Internet

Zapište se před odjezdem na dovolenou na některou z webových stránek. pokud vám budou ukradeny doklady, můžete své údaje znovu získat z jakékoliv internetové kavárny.

Závěrečnými slovy vám přeji hezkou dovolenou a nezapomeňte se nechat pojistit.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

A na konec to hlavní...hlavně si nezapomeňte vzít bílé tričko zakasané do pestrých kraťasů, vytažených těsně pod ramena. Ponožky vytažené až po kolena v bílích teniskách a veliký batoh plný řízků, matonek a diskosušenek! A až teď se můžete pyšnit výbavou typického čecha 90 let.----Promiň Majky, ale prostě jsem neodolal :DDD