sobota 3. července 2010

Interplay vs. Bethesda - War never changes...

Válka je vždycky stejná... taková jsou úvodní slova Falloutu. my tady také budeme válčit. Ale jinak! Dlouhou dobu mně vrtalo hlavou, který že Fallout je nejlepší. Vždyď já jsem vlastně hrál jenom třetí díl, neboť od předcházejících dvou mě odradilo grafické podání. Ovšem teď se bez jakýchkoliv servítek půjdeme podívat na každý díl zvlášť a vyčteme mu jeho zápory a přičteme klady. Myslím si, že již znám vítěze...



Fallout 1



Prvním Falloutem to vlastně všechno začalo. Postapokalyptický svět s možností budování postavy. Na této myšlence postavilo studio Interplay v roce 1997 první Fallout. Protože grafické podání je na dnešní dobu spíše mínusem než plusem, začneme nejdříve u příběhu a hlavní dějové linky. Lidstvo stojí na pokraji vyčerpání zdrojů nerostných surovin. Proto nejsilnější státy právě za účelem získání co největšího množství kovů a paliva rozpoutají nukleární válku. Celá série nám vlastně vypráví co by se stalo, kdyby studená válka dopadla jinak. Zbytečnost celého konfilktu nám postupně rozkrývají questy, ale i dokonale zpracovaný herní svět. Ohromná flexibilita a úkoly, které lze splnit snad stem způsobů. Herní délka také patří k tomu lepšímu. Autoři svůj příběh usadili do JIhozápadního pobřeží USA a ve hře lze zahlédnout spoustu pop-kulturních odkazů. Domovem našeho prvního hrdiny se stává Vault-13, kde se po nějakém čase porouchá čip na čistění vody a vy jste pověřeni správcem najít nový. Tímto okamžikem poprvé odcházíte z Vaultu. První díl Falloutu se až na svou grafiku, vydařil.

Fallout 2



Mladší brácha prvního dílu, ze kterého těžil hodně slávy, ale i přidal svou troškou do mlýna. Interplay se poučilo ze svých chyb a hru obohatilo o spoustu novinek. V kořenech to ovšem zústává pořád ten starý a známý Fallout do jakého jsme se zamilovali v roce 1997.Tento díl, stejně jako první jsem nehrál, takže o něm vím pouze strohé informace. hráč začíná jako primitivní člen vesničky Arroyo zhruba 60 let od skončení prvního dílu. zakladatelem oné vesnice je náš hrdina z prvního dílu, který byl násilně vyhozen správcem i přes všechny jeho zásluhy. Celá osada trpí žízní a jedinné možné východisko je najít značně legendarizovaný G.E.C.K. - Garden of Eden creation kit. Hra nám tnetokrát nabídne větší svět, více zbraní, spolubojovníky, auta a dokonce i loď. Co zůstává stejné, je grafika. Kromě nových textur se nic nezměnilo.

Fallout 3



Když Bethesda koupila práva na Fallout od Interplay, nikdo nečekal Fallout, jaký jsme ho znali předtím. Nový engine Gamebryo byl nasazen v plné síle. Fyzika, plynulost hry, překrásná grafika. Ano na první pohled výborná hra. Ale je ta hra výborná i v druhých ohledech? jak si na tom stojí hratelnost? Unesli staří fandové Falloutu 1 a 2 tento příval novinek? Ne. Většina nad Falloutem 3 zlomila hůl.
Příběh se odehrává opět po nukleární válce, přesněji v roce 2277, 36 let po událostech z Fallout 2 a 200 let po nukleární apokalypse, která zdevastovala svět.
Hlavní dějová linka se motá kolem vlastního táty, který uteče z Vaultu (jakési protiatomové kryty, které vydrží přímý zásah atomové bomby, vyvíjené byly společností Vault-tec, ovšem sloužily pouze k experimentům) a začne si hrát na hrdinu. Pustina je zamořená radioaktivitou a jedinná šance jak zde zachovat a rozšířit život je poskytnout všem vyčištěnou vodu zadarmo. Ovšem to není jenom tak. Vody je zpousta a jedna malá čistírna vody nepomůže. Váš otec se tedy rozhodne najít takzvaný G.E.C.K - (sadu, která byla přidána pouze do některých Vaultů - díky ní byli obyvatelé Vaultu po otevření schopni znovu oživit pustinu). Pokud by se G.E.C.K přidal do čističky, rapidně by vzrostl výkon a vody by bylo dost pro všechny obyvatele pustiny. Fallout 3 byl zvolen hrou roku a dodnes ho mnoho lidí považuje za nejlepší RPG hru. Otevřený konec, rozsáhlá úprava postavy.. Ano, něco si Fallout 3 převzal z děl studia Interplay, ale i Bethesda přidala svou špetku do mlýna. Jenom se bojím, že ta špetka byla více než dokázali akceptovat zarytí hráči starších dílů.

Na závěr snad jenom připomenu, že tento rok vychází již druhý díl Falloutu od studia Bethesdy a že Interplay vytváří MMORPG díl Falloutu na který si vybojovala práva u soudu. Naše putování po radiací zamořené a zničené pustině zdaleka nekončí!

Žádné komentáře: